witoldofm.blogg.se

jag är en katolsk präst och munk från Västerås som hör till s.t Franciskus av Assisi orden. Stiftsungdomspräst som samarbetar med bästa ungdomar i världen: Sveriges Unga Katoliker

Gårdagen är förbi. Morgondagen har vi inte sett.

Publicerad 2017-08-30 11:29:08 i Allmänt,

Gårdagens minnesdag - Johannes döparens död - värkade att vara mycket trevlig och skön dag. 
Jag började dagen ganska tidigt på morgonen. Efter laudes (morgon bön) och snabbt frukost, åkte jag mot STHM för att jobba lite för bästa människor i världen (Sveriges Unga Katoliker) På tapeten var att välkomna Elin som ska börja jobba som Stiftsungdomskonsulent. Viktit dag för henne, därför ville jag bli punkt 9.00 på Johannes Paulus II:s Pastoralcentrum i Gamla Stan. Under körning lyssnade jag på en katekes om dagens evangelium (Mk 6:14-29).
Och plötsligt framför mig alla bilar började bromsa.... Bilolycka mellan Bålsta och Kungsängen... En timme i bilkö.... Istället 9.00 kom jag efter kl 10.00.... Gud verifierar våra planer ganska fort ibland. Men trots alla omständigheter har vi välkomnat Elin! Jag kunde inte stanna länge i Stockholm eftersom nästa punkten var möte med äldre och daglediga i Västerås kl 14.00. Tack vare Gud gick vägen hem snabbt och utan förhinder. 
 
Mina gamlingar var redan på plats när har jag kommit. Så först fika, sedan möte. Idag pratade jag om de sjukas sakrament eftersom om en vecka (nästa tisdag) kommer en man från begravningsbyrå för att prata om " de sista stunder" ( hur man kan planera för sin egen begravning,). Det var mycket fint möte! Vi har pratat nästan en timme! Svårate med det här Sakrament är att förstå att det är inte DEN SISTA SMÖRJELSEN men DE SJUKAS SAKRAMENT. Vi ber Gud om hälsa, om hjälp i det. 
Tid att äta lunch? Inte en.... När ville jag göra det kom en man till pastorsexpedition... Jag kunde hänga en lapp - stängt idag - men det gjorde jag inte, mitt fel...
Det var ingen tid efteråt för att äta, eftersom klockan närmade sig till 17.00 då är dags att läsa läsningsgudtjänst och vesper... Sedan mässa. 
Några tankar om evangeliet från Mk 6:14-29. Om en man, helig man som dog för sanningen. Johannes Döparen dör inte för det att han sade nånting om Gud, Jesus eller sånt. Han dog för sanningen att han sade sanningen. Vem är sanningen? Vem säger. " jag är Vägen,Sanningen och Livet"? Jesus. Herodias tyckte inte om sanningen. Hon ville göra tyst Johannes, leva i synden. Men han kunde inte hålla tysthet. 
 
 
Efter mässan var tid att handla eftersom kylskåpet var tum... Och efter det, kunde jag sitta lugn och ro, äta, dricka gott te och vila...... 
Till att sluta dagen på en Guds sätt läste jag Completorium och efter sade jag godnatt till alla utan att tänka om morgondagen som har vi idag.
 
Sånt ser min vardag ganska ofta...
 
 

Torsdag - STHLM here I come!

Publicerad 2017-08-24 12:43:43 i Allmänt,

Som stiftungdomspräst är jag nu ganska ofta i den fina huvudstaden. Västerås ligger ca en timme från Stockholm (det beror vem kör bilen, så det kan vara mindre...). Varje torsdag åker jag dit för att jobba på kontoret vilket finns i Johannes Paulus II:s pastoralcentrum i Gamla Stan. Där sitter bl.ann Caritas, Katolska Pedagogiska Nämden, Katolskt Magasin och självklart SUK - Svergies Unga Katoliker.
 
 
Jag tror att många känner till min blå skoda som jag använder mäst men ibland väljer jag tåg resa för att slösa inte bort tid och jobba t.o.m. under resan.
 
Som franciskansk munk börde jag ta alltid på mig min super extra cool ordensdräkt men... För att skrämma inte bort folket går jag ibland utan den. Men jag glömmer inte att jag är präst/ munk/ katolik. Förre varje resa gör jag ett korstecken för att Gud ska skydda mig och mina medresare. Och här börjar hända grejer... Ibland folket tittar på mig lite konstig, ibland känns det att dem tittar på mig med icke glädlnde ögon. Det händer att dem frågar, varför gör jag så (som typ idag) eller dem blundar plötsligt för att inte se det.
 
Det är viktig, tror jag, att genom även såna små saker visa dem andra att vi hör till Jesus, att Han är med oss. Det kostar ingenting, ju ibland kan man räkna med konstiga tankar riktade mot vår sida men varför inte. 
Du kan känna dig som en Apostel. Du kan knna dig som missionären. Vår inte rädd att be, att vissa din tro. Det behövs inte att du ska börja nu göra stor kors framför dig eller be hög.  Gör typ ett kors på din panna eller hjärta och be i tyst att Gud ska skydda dig - det räcker. 
 
 
varför just skriver jag om det?  Eftersom idag firar vi helige Bartolomaios fest. Han är en av tolv Jesu apostlar som enligt traditionen missionerade i Indien, Mesopotamien och Azerbajdzjan, innan han led martyrdöden i Armenien genom att bli flådd levande med en kniv. Han räknas på grund av missionen i dessa länder till en av de apostlar som grundade Armeniska apostoliska kyrkan.

Det finns ett apokryft evangelium som uppges ha skrivits av Bartolomaios. Hans relikter vördas i kyrkan San Bartolomeo chiesa i Rom.

Bartolomaios är skyddspatron för bokbindare, garvare, handskmakare, läderarbetare, skomakare och herdar.

 
 
 

Ny vecka - nya möjligheter

Publicerad 2017-08-21 09:51:40 i Allmänt,

Efter jobbig helg kommer jag att ha jobbig vecka...  Ibland säger man att alla jobbar hård under vecka och vilar under helgen. Hos präster är det ofta tvärtom - dem vilar under vecka för att jobba på helgerna...
 
Som stiftsungdomspräst hade jag möjlihet att vara med ungdomar från Linköping på ett läger i Karlsby (nära Motala). Det är tecken på att semester tog definintivt slut.  tyvvär kunde jag inte vara med dem hela helgen eftersom Västerås församling väntade på mig. Jag är inte (tack och lov) kyrkoherde (än) men en vanlig kaplan. Men det betyder att när kyrkoherde är bortrest då ersätter jag honom. Därför måste jag nu tar hand om två stora saker: Ungdomar och församling. Mix, krävande och ibland tröttsamt.
 
Ny vecka - nya möjligheter.
Vi för se vad Gud har förbered för min under den här vecka. Man måste vara öppen för allt. Gud överraskar ganska ofta oss, människor. Det som jag har lärt men är att låta lämna lite plats för det som är oplanerat. Som brukar man säga: berätta för Gud om dina planer om du vill få honom att skratta. 
 
 
 
Så, låt oss be om Hans välsignelse, att Han ska leda oss under den här vecka. Men Gud kan vi göra allt! 
 
p.s. 
Det enda saken som man kan klåga på när måndag kommer är att natten är alltid för kort, morgon kaffe är alltid för svag och morgonböner för långa... BUT IT´S MONDAY
 

Om

Min profilbild

Witold ofm

jag är en katolsk präst och munk från Västerås som hör till s.t Franciskus av Assisi orden. Stiftsungdomspräst som samarbetar med bästa ungdomar i världen: Sveriges Unga Katoliker

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela