witoldofm.blogg.se

jag är en katolsk präst och munk från Västerås som hör till s.t Franciskus av Assisi orden. Stiftsungdomspräst som samarbetar med bästa ungdomar i världen: Sveriges Unga Katoliker

Den bästa bönen

Publicerad 2016-02-16 08:43:33 i

Människor frågar min ganska ofta om den bästa bönen. Hur kan dem be till Gud. De  vill vara säker att Han ska lyssna på dem. Dagens Evangelium  berättar om det att Gud, vår fader, vet vad vi behöver innan vi ska be om det .... 
Det finns en bön, mycket viktig bön. Jesus har lärt den sina lärjungar och oss genom dem. 
Herrens bön:
Vår fader, du som är i himlen. 
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt ditt vilja ske, på jorden såsom i himlen.
Ge oss idag vårt bröd för dagen som kommer. och förlåt våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss. 
Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda.

Witold ofm

Om fastan

Publicerad 2016-02-13 11:00:40 i Allmänt,

Under fastetiden avstår vi oss från olika saker: några slutar röka, andra kollar inte på facebook eller äter inte godis.  Om vi ska fråga dem: varför jag du så? Svarar dem: det är fastetiden, man måste göra så. Även är vi lång borta från Gud, försöker vi kämpa under den heliga tiden med oss själva. Man kan säga att vi alla saknar efter ett annat liv, bättre liv. Gud har skapat oss till livet som leder oss till förening med Gud.Och i det hjälper oss fastetiden – att förena oss med Gud.

Fastan är en form av sorg. Sorgen kan inte överväldiga oss, eftersom Jesus är med oss. När han är med oss, då börde vi vara glada! Jesus har förändrats fastan.

Så, vad egentligen betyder fastan i Jesu ögon?  Det är förberedelse till ett högtydligt möte med Kristus, med Uppståndelsens Herre! Varje förberedelse innebär i sig nån form av arbete, anrikning av vår inre, att förstå mig själv. Fasta är alltså ett jobb, när jag arbetar med mig själv, med min själ. Att förneka sig mat är inte fasta målet men intention varför vi gör det.  Vi avstå sig för att visa att det är vår själ som har kontroll under kroppen, vi vill inte vara slavar av sig själva. Vi vill regera över oss! Och i det hjälper oss den fastetiden.

Fastan är inte bara en arbetstid, det är också en tid av bot. Det är inte så himla viktigt om jag ska äta nånting eller inte. Är jag redo att dela min mat med andra? Det är viktigare! Det är inte så viktigt vad ska jag ta på mig, vilken klädning – viktigare är om jag kan dela med mina kläder med dem som behöver det. I fastan är viktigare för att le till någon att säga en fint ord istället att vara tyst. Det är det bästa sättet att fira fastan.

Jesus har lagt accent, betydelse på förtret, förödmjökelse av sjävlen istället av kroppen.  Det är jesu fastan, och han lärde så sina lärjungar.

Vilket svår ska du ge till Herren? Fastar du bara med kroppen eller av hela ditt själ? 

 

Askonsdag

Publicerad 2016-02-10 12:20:59 i Allmänt,

Fastatiden är en helig tid, när man kan sänka livsfarten för att tänka lite om relationen mellan mig och Gud. Det är tiden när försöker vi att kämpa med våra nackdelar, att ofra nånting till Gud och till dem andra. Det hjälper oss att vinna något annat.

Under fastan kan du få tid för eftertanke, bön och tid att komma närmare Gud. Låt oss stanna upp en kort stund och tänka om dem sista Jesu ord, som Han sade på korset.

Första frasen som vi ska meditera över kommer från Lukas Evangeliet 

Fader, förlåt dem, de vet inte vad de gör.” (Luk 23.34)

När de kom till den plats som kallas Skallen korsfäste de honom och förbrytarna, den ene till höger och den andre till vänster. Jesus sade: ”Fader, förlåt dem, de vet inte vad de gör.” De delade upp hans kläder och kastade lott om dem.

Jesu första ord handlar om förlåtelse. Hela Golgata är en förlåtelsens plats. Det är sannt, mina vänner, att bara vid korset finns förlåtelse, genom korset kan vi få förlåtelse och nåd att förlåta oss själva och dem som plågar oss.

Jesus ber: Fader, förlåt dem. Vem, eller vilka, är dem som Jesus ber för? Ber han för de romerska soldaterna som torterat honom och nu har spikat honom på korset? Kanske tänker Han på Pilatus, den romerska landshövdingen. Var det de judiska ledarna, prästerna och de skritflärda som nu stod nedanför korset och ropade ut sin ilska? Jesus tänker kanske på sina lärjungar som har lovat att dö för honom, men nu har flytt eller förnekat sin mästare.

Evangelisten Lukas skriver kort: - korsfäste de honom. Men vem har korsfäst Jesus? ”Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare.” Skriver Paulus i brev till Romarna. Vi korsfäste honom. Alla vi som genom våra synder och i våra stenhårda hjärtan vänt oss bort från honom. Jesus ber för oss på korset. För soldater, judiska ledare, sina lärjungar, för dem som tror men inte vågar bekänna. Jesus ber för oss alla, för världen som vi lever på. Fader förlåt dem. Han vet att utan förlåtelse är världen förlorad.

Under fastetiden står vi under hans kors. Vi står och ber om förlåtelse... Vill du tala med Gud om sådant som tynger, plågar dig? Vill du bekänna dina synder och ta emot förlåtelse? Dröj inte för länge! Han väntar på dig i biktstolen. Där i biktstolen ber han för dig: Fader, förlåt henne; Fader, förlåt honom.

"Om ni förlåter människorna deras försyndelser, så skall också er himmelske Fader förlåta er, men om ni inte förlåter era medmänniskor, så skall inte heller er himmelske Fader förlåta er."

Om

Min profilbild

Witold ofm

jag är en katolsk präst och munk från Västerås som hör till s.t Franciskus av Assisi orden. Stiftsungdomspräst som samarbetar med bästa ungdomar i världen: Sveriges Unga Katoliker

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela