witoldofm.blogg.se

jag är en katolsk präst och munk från Västerås som hör till s.t Franciskus av Assisi orden. Stiftsungdomspräst som samarbetar med bästa ungdomar i världen: Sveriges Unga Katoliker

Tillbedjan

Publicerad 2017-10-16 20:06:36 i Allmänt,

 
Det finns olika källor som kan hjälpa oss att lära känna Jesus. En av dem vitkigaste är Sakramental Tillbedjan. 
När vi knäböjar framför mostransen, framför Jesus Kristus är vi med Honom. Att vara med någon betyder att vi har tid för den här personen.
 
 
Vad är Sakramental Tillbedjan? Det är en sakramental välsignelseandakt i en form av Eukaristisk tillbedjan under en liturgisk gudstjänst som vanligtvis firas på kvällen. I denna gudstjänst tillbeds och äras den i Sakramentet närvarande Kristus under bön och sång (Tantum Ergo). Prästen avslutar med en högtidlig välsignelsen över församlingen med det heliga Sakramentet. Denna gudstjänst är både vacker och högtidlig och inramas av sång, vördnad och andakt.
 
Tillbedjan är "toppen av bön". I det förbinder vi oss med den gudomliga källan. Kyrkoherde av Ars, Johannes Maria Vianney sade: Om himmelens folk hade upphört att dyrka Gud en dag, skulle himlen inte längre vara himmel. Och om den olyckliga fördömda i helvetet kunde, trots deras lidanden, till och med för ett ögonblick älska Herren, skulle helvetet upphöra att vara helvete.
 
Tillbedjan är inte lätt bön eftersom det kräver mycket ansträngning ibland. I min kort präst tjänst besökte jag olika kyrkosamfunder men bara här i Katolska Kyrkan har vi tillbedjan, tyst stund när Gud har tid för att prata med oss.
 
För mig monstrans är som ett fönstret genom vilket kan jag se Jesus och 
 
himmlen. Jag kan se under tillbedjan Jesus ansikte mot ansikte. Jag kan vara med Honom ansikte mot ansikte. 
 
Det finns heliga människor som ber mycket under dagen, som ständigt ber rosenkrans efter rosenkrans, litanior, ber ständigt Gud om nånting, ber i olika intetioner. Men inblad har jag en känsla att genom sånt beteende kan hända att vi ger Gud inga möjligheter att Han kan prata med oss. Det är vi som hela tiden säger till Honom. 
 
Och här kommer tillbedjans frukter. Gud pratar i tysthet, Han säger direkt till vårt hjärta. Vi behöver tillbedjans tysthet för att känna Hans närvaro, höra Hans röst, känna igen Hans kärlek.
 
Under Tillbedjan kommer inte bara Jesus, det är alltid hela Treenighet som är med oss i kyrkan. Ofta kan man känna igen Heliga Andens närvaro - att någon hjälper oss, att vi känner sorts ett helig tvång att be, att säga nånting, att kanske till och med be, ära Gud i ett språk som vi känner inte till (det kallas man språk gåva).
 
Tillbedjan lär oss hemligheter. Förklarar inte allt, löser inte problem på ett automatiskt sätt. Det som Tillbedjan gör är att avslöja Guds mysterium och vår existens. Tillbedjan ger oss kreativa frågor men också ger oss tvivel ibland. Ändå Sakramental Tillbedjan introducerar den djup inre frid, glädje, att lita på Gud, människor, i sitt eget liv.

Tillbedjan handlar inte bara om att lära känna Jesus utan också andra och oss själva. Idag saknar vi vanligtvis tid för tillbedjan. Vi har faktiskt inte tid för många saker, för vi har inte tid för tillbedjan. Bristen på tid för tillbedjan gör att vi slösar bort det på rykten, sinnlös läsning, meningslösa filmer ... Adoration organiserar allt liv. Inte bara andlig, men också emotionell, etisk, gemenskap. Tiden som ägnas åt tillbedjan gör vardagen allt mer organiserad, ordnad och djup.

"Det är vackert att stanna hos honom och, som en älskad lärjunge att luta sitt huvud på sitt bröst (se Joh 13:25), känna oändligt beröring av sitt hjärta. Kristus är närvarande i det välsignade sakramentet, i en andlig konversation, på tyst tillbedjan i en kärleksfull attityd. Hur många gånger, mina kära bröder och systrar, upplevde jag denna erfarenhet och fick styrka, tröst och stöd från honom! " (Johannes Paulusl II, "Ecclesia de Eucharistia").

 
 
Lite mer om Sakramental Tillbedjan kan du läsa här:
 
http://www.confessiones.se/2016/10/sakramental-tillbedjan_21.html
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Witold ofm

jag är en katolsk präst och munk från Västerås som hör till s.t Franciskus av Assisi orden. Stiftsungdomspräst som samarbetar med bästa ungdomar i världen: Sveriges Unga Katoliker

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela