witoldofm.blogg.se

jag är en katolsk präst och munk från Västerås som hör till s.t Franciskus av Assisi orden. Stiftsungdomspräst som samarbetar med bästa ungdomar i världen: Sveriges Unga Katoliker

Om mina tre knutar - del 3 (Lydnad)

Publicerad 2016-10-25 09:14:00 i Allmänt,

Lydnad - obiedencia

Sista gång har jag skrivit lite om kyskhet, Idag ska vara några ord om lydnad och vi har kvar fattigdom - det är tre löfte som varje munk avlägger och måste leva i / med.

I första ögonblicket ser det lite dramatiskt ut att för all framtid ge upp sin självbestämmanderätt, våga ligga mitt liv i andras händer. Men det är inte så allvarlig som det ser ut. Lydnad - Det Evangeliska råd - kan hjälpa dig att upptäcka att den egna viljan, en av våra största gåvor, också kan föra vilse, kan leda till upproret mot Gud och lockelsen att vara vår egen herre. Lydnaden blir ett sätt att vända tillbaka till Gud. Det är därför en riktig lydnad är något glatt, angenämt och befriande. En väg till frihet. Vi ser det på helgonen, t.ex. den helige Franciskus av Assisi som lydde hela tiden Guds vilja, den heliga Birgitta, för vilken det var självklart att lyda både biktfäder och påvar eller den helige Padre Pio som gjorde det som hans föreståndare ville och bodde nöstan hela livet i San Giovanni Rotondo. Men ur denna lydnad växte det fram, inte en underkuvad människa, utan frimodighet, civilkurage och mod att vinna ny mark. Lydnad blev en väg till frihet, en rättvänd sådan.

Därför man kan säga så att lydnad hjälper oss att växa i förtröstan och tro. Det ber med sig en befrielse att på något sätt behöver jag inte oroa mig över om jag har valt rätt eller fel. Lydnad är därför inte en begränsning, tvärtom det är en frihet.

 Hur kan du leva i lydnad?

Nu är det ju inte så att någon är chefen här hemma men det är lite detsamma med den här punkten som med den förra. Man har ansvar för varandra, för barnen och så vidare. Några av Er, läsare, är bunden av äktenskapslöften om att älska i nöd och lust.

Kyrkan lär ständigt att viktigaste i äktenskapet är enighet. Enighet i äktenskapet är för Helige Paulus ett mysterium, ett tecken på oupplösliga enhet som finns mellan Kristus och kyrkan. Denna enhet födds av kärlek och den kärleken är källan till lydnad. Kyrkan lär hela tiden att "huvudet" av den kristna familjen är en man. Dessa uttalanden höjer många kris - det vill säga att kvinna är någon värre?

Aldrig i livet! Påven Pius XI har sagt någon gång att mannen är huvudet men kvinna är familjens hjärta. Att lyda sin make kräver en ytterst ansvarsfull attityd av man. "Om mannen kan inte utföra sina plikter då hustrun har en plikt att ersätta honom i styrning av familjen"

Till lydnad hör också att fråga om råd. Varför blir jag så rasande när mina planer inte kan genomföras eftersom andra är av en annan uppfattning? Är det möjligt att jag bara vill göra mig själv gällande eller rör det sig verkligen om något som är heligt för mig, som jag inte till något pris vill avstå ifrån? Om det är på det viset, då måste jag erkänna det. Det gäller att hela tiden ställa sig dylika frågor. Sedan finns det också en slags lydnad till sitt eget jag: att erkänna och acceptera sina talanger och sin begåvning, men även sina begränsningar.

Att leva i lydnad betyder idag att göra det som någon ber om, att lita på varandra i familjen. Det finns inte inget lydnad utan uppriktighet, förtröstan.

Läxa!

Försök att leva med lydnad under några dagar eller under hela vecka. Att lyda betyder inte att bete sig som en robot, du måste handla efter ditt samvete. Om nånting stämmer inte med ditt samvete, behöver du inte att göra det.

Om

Min profilbild

Witold ofm

jag är en katolsk präst och munk från Västerås som hör till s.t Franciskus av Assisi orden. Stiftsungdomspräst som samarbetar med bästa ungdomar i världen: Sveriges Unga Katoliker

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela