witoldofm.blogg.se

jag är en katolsk präst och munk från Västerås som hör till s.t Franciskus av Assisi orden. Stiftsungdomspräst som samarbetar med bästa ungdomar i världen: Sveriges Unga Katoliker

Varför just Advent?

Publicerad 2017-12-05 11:30:20 i Allmänt,

I söndags började vi Advent. i söndagen i Advent är också den första dagen i kyrkoåret. Så Gott Nytt År!!!

Men varför den här tiden inan Jul heter just advent? Vad gör man under dessa 4 veckor? Vi skaförsöka hitta svaret på.

 

Namn

Ordet advent kommer från latin: ADVENTUS och betyder: ANKOMST. Just i den här sammanhang pratar vi om Jesus ankomst, hans födelse. Adventstiden är en period på cirka fyra veckor som börjar första söndagen i advent och håller på fram till julaftonskvällen.

Ursprunget

Under 300-talet fungerade veckorna före  EPIFANIA ( 6 januari) som en förberedelseperiod på samma sätt som adventsfirandet fungerar idag.

Runt 400-talet tog firandet av Juldagen över Epifania som den viktiga kristna högtiden på vintern. Då bestämde man att flytta även förberedelseperioden till veckorna före jul. Dock var man inte överens om hur lång denna förberedelsetid behövde vara.

År 480 bestämde biskopen Perpetuus av Tours att fastan före jul skulle börja redan på helige Martin av Tours dagen (11 november), men det sågs som en alltför lång tid av många och fastetiden kortades ner till fyra veckor. 

 

Vad gör man under Advent?

Advent är förväntan på Kristi ankomst, därför behöver vi förbereda oss till detta genom bön, fasta och allmåsor. Katolskan uppmuntrar alla att delta i reträtt och gå till bikten.

Den tiden som vi har just nu är englädjande tid. Genom adventens glädje möter vi Gud, vi kan finna meningen med livet, styrka att orka med dagliga syslor och styrka till att dela upplevelsen av tro.

Alla som uppskattar Jul kommer att förbereda sig bra till den stora dagen. Inte bara genom att köpa ett julgran, julklapp eller att gå på julbord. Du måste först förbereda dig själv. Så det är så viktigt att lugna sig i Adventen, att tänka på bönelivet, kanske delta i församlingsreträtt.

Den korta tiden

så, vi har bara några dagar att förbereda oss till Jesu ankomst. Han kommer, om du vill det eller inte. Men varför inte ta på sig det som kyrkan bjuder till och tar emot Messias till sig? Det kostar ingentig, bara lite tid. Men du kan vinna mycket! 

Låt oss be om Marias förbön, det är ju hon som firade den första adventistiden. Låt oss vänta med henne ppå Jesus Kristus! 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Witold ofm

jag är en katolsk präst och munk från Västerås som hör till s.t Franciskus av Assisi orden. Stiftsungdomspräst som samarbetar med bästa ungdomar i världen: Sveriges Unga Katoliker

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela