witoldofm.blogg.se

jag är en katolsk präst och munk från Västerås som hör till s.t Franciskus av Assisi orden. Stiftsungdomspräst som samarbetar med bästa ungdomar i världen: Sveriges Unga Katoliker

Blev inte alla tio rena? Var är de nio andra?

Publicerad 2016-10-08 23:17:00 i Allmänt,

Dagens Evangelium: Luk 17:11-19

Under sin vandring mot Jerusalem följde Jesus gränsen mellan Samarien och Galiléen. När han var på väg in i en by kom tio spetälska emot honom. De stannade på avstånd och ropade: "Jesus, mästare, förbarma dig över oss!" Då sade han till dem: "Gå och visa upp er för prästerna!" Och medan de var på väg dit blev de rena. En av dem vände tillbaka när han såg att han hade blivit frisk. Med hög röst prisade han Gud och kastade sig till marken vid Jesu fötter och tackade honom. Han var samarier. Jesus frågade: "Blev inte alla tio rena? Var är de nio andra? Är det bara den här främlingen som har vänt tillbaka för att ge Gud ära?" Och han sade till mannen: "Stig upp och gå. Din tro har hjälpt dig.”

 

Jesus alltid lyssnar på det som vi ber Honom om. Om vi gör det med en riktig tro och hopp. Han botar våra sjukdomar. Idag botade Han 10 männer. men bara en av dem har kommit tillbaka för att tacka och ära Honom, vår Herre Jesus. ”Blev inte alla tio gjorda rena?” Och: ”Var är de nio?” Svaret på den första frågan får vi innan den är ställd. Alla blev rena. När Gud talar, bli det alltid som Han säger.

Idag lever miljarder människor som blev döpta, som blev rena. men var är dem alla? Var är de nio? Kyrkan har haft lång tid på sig att besvara frågan. Ingen i evangeliet vet var de nio är. Vi vet inte var de är. Vi vet bara att de blev rena. Kanske gick de hem, om de hade något hem att gå till. Kanske fick de tillbaka jobbet. Kanske de gick tillbaka till sina orena kamrater, eftersom de inte kände andra. Kanske blev de orena igen. Vi vet att de inte gick till Jesus i alla fall och i Kyrkan har vi inte sett till dem. Vi vet inte var de är. Vi hoppas att de är rena.

Det är så många människor som lever omkring oss, som är döpta, som påstår att dem tror på Gud... Men...

Var är dem när söndag kommer?  Var är dem när låller man församlingsreträtt? Var är dem?

I dagens evangelium, en av tio vände sig om. När han upptäckte att han inte bara blivit renad utan också botad, började han prisa Gud med hög röst. Han blev upplyst och den som blir upplyst hittar vägen till Jesus. Han föll ned på sitt ansikte, vilket visar att han var ödmjuk, att han blivit lik Gud som är ödmjuk. Han hade blivit förenad med Gud.

Alla händelser i evangelierna har en djupare innebörd, så också denna om den spetälske samritanen. Genom sitt beteende blev han en bild för människans väg från att ha stått ”på avstånd” som en spetälsk till att bli renad, upplyst, helad och förenad i eukaristin. Alla har blivit rena. Mänskligheten är frälst genom Kristi död och uppståndelse. 

Gud kallar oss att bli rena, upplysta, förenade och helade. Vi behöver gå hela vägen: att må bra och bli frisk från vår gemensamma sjukdom är bra, men vi behöver vända om och falla ned på våra ansikten vid Jesu fötter och vi behöver leva i eukaristin, tacksägelsen för att kunna stå upprätta, gå raka och hela, frälsta genom tro till evigt liv.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Witold ofm

jag är en katolsk präst och munk från Västerås som hör till s.t Franciskus av Assisi orden. Stiftsungdomspräst som samarbetar med bästa ungdomar i världen: Sveriges Unga Katoliker

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela