witoldofm.blogg.se

jag är en katolsk präst och munk från Västerås som hör till s.t Franciskus av Assisi orden. Stiftsungdomspräst som samarbetar med bästa ungdomar i världen: Sveriges Unga Katoliker

Askonsdag

Publicerad 2016-02-10 12:20:59 i Allmänt,

Fastatiden är en helig tid, när man kan sänka livsfarten för att tänka lite om relationen mellan mig och Gud. Det är tiden när försöker vi att kämpa med våra nackdelar, att ofra nånting till Gud och till dem andra. Det hjälper oss att vinna något annat.

Under fastan kan du få tid för eftertanke, bön och tid att komma närmare Gud. Låt oss stanna upp en kort stund och tänka om dem sista Jesu ord, som Han sade på korset.

Första frasen som vi ska meditera över kommer från Lukas Evangeliet 

Fader, förlåt dem, de vet inte vad de gör.” (Luk 23.34)

När de kom till den plats som kallas Skallen korsfäste de honom och förbrytarna, den ene till höger och den andre till vänster. Jesus sade: ”Fader, förlåt dem, de vet inte vad de gör.” De delade upp hans kläder och kastade lott om dem.

Jesu första ord handlar om förlåtelse. Hela Golgata är en förlåtelsens plats. Det är sannt, mina vänner, att bara vid korset finns förlåtelse, genom korset kan vi få förlåtelse och nåd att förlåta oss själva och dem som plågar oss.

Jesus ber: Fader, förlåt dem. Vem, eller vilka, är dem som Jesus ber för? Ber han för de romerska soldaterna som torterat honom och nu har spikat honom på korset? Kanske tänker Han på Pilatus, den romerska landshövdingen. Var det de judiska ledarna, prästerna och de skritflärda som nu stod nedanför korset och ropade ut sin ilska? Jesus tänker kanske på sina lärjungar som har lovat att dö för honom, men nu har flytt eller förnekat sin mästare.

Evangelisten Lukas skriver kort: - korsfäste de honom. Men vem har korsfäst Jesus? ”Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare.” Skriver Paulus i brev till Romarna. Vi korsfäste honom. Alla vi som genom våra synder och i våra stenhårda hjärtan vänt oss bort från honom. Jesus ber för oss på korset. För soldater, judiska ledare, sina lärjungar, för dem som tror men inte vågar bekänna. Jesus ber för oss alla, för världen som vi lever på. Fader förlåt dem. Han vet att utan förlåtelse är världen förlorad.

Under fastetiden står vi under hans kors. Vi står och ber om förlåtelse... Vill du tala med Gud om sådant som tynger, plågar dig? Vill du bekänna dina synder och ta emot förlåtelse? Dröj inte för länge! Han väntar på dig i biktstolen. Där i biktstolen ber han för dig: Fader, förlåt henne; Fader, förlåt honom.

"Om ni förlåter människorna deras försyndelser, så skall också er himmelske Fader förlåta er, men om ni inte förlåter era medmänniskor, så skall inte heller er himmelske Fader förlåta er."

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Witold ofm

jag är en katolsk präst och munk från Västerås som hör till s.t Franciskus av Assisi orden. Stiftsungdomspräst som samarbetar med bästa ungdomar i världen: Sveriges Unga Katoliker

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela