witoldofm.blogg.se

jag är en katolsk präst och munk från Västerås som hör till s.t Franciskus av Assisi orden. Stiftsungdomspräst som samarbetar med bästa ungdomar i världen: Sveriges Unga Katoliker

Kan vegetarianer eller veganer tar emot kommunion?

Publicerad 2017-10-12 14:59:01 i Allmänt,

 
Kanske lite konstigt fråga, men aktuell och värd att stanna lite för att fundera över...
 
Om vi tror på det att Heliga Kommunion är en riktig Kristi kropp, då tar vi emot Jesu Kristi kropp, kött, levande kött och dessutom, vi dricker Hans blod...
 
Hallå?! Vi, katoliker, vi är kannibaler............ Det var från början en stötesten för våra förfäder i tron, många dog i 100 talet därför att människor trödde att vi tar emot fysiskt Kristi kropp. 
 
Men ok, kan jag som vegetarian eller vegan gå till kommunion?

Om du läser i Första Mosebok, i skapelseberättelsen, så ser du att Gud säger till de första människorna:

 Jag ger er alla fröbärande örter på hela jorden och alla träd med frö i sin frukt; detta skall ni ha att äta (1 Mos 1:29)

Heja vegetarianer!!!!!

Men om man läser lite vidare, då upptecker vi att Gud säger så här: Alla markens djur och alla himlens fåglar skall känna skräck och fruktan för er. Över dem och över allt som krälar på jorden och över alla fiskar i havet ger jag er makt. Allt som lever och rör sig skall vara er föda; allt detta ger jag er så som jag gav er de gröna örterna. (1 Mos 9:2-3)

Yeah för köttätare!!

Redan nu ser jag alla som ville säga: FADER, LÄS NÄSTA VERSEN! Där står att: Men kött som har liv, det vill säga blod, i sig får ni inte äta (1 Mos 9:4)

Ha,ha, 2:1 för vegetarianer!!!!

REALLY? ska jag nu säga hej då till kyklingvingar eller grillad fläskfile? 

 

Denna sista mening från Moseboken verkar stå på något sätt i strid med tillåtelse att döda djur. Hur kan du döda och äta ett djur utan att spilla blod? Det bör noteras att för judarna blodet inte bara symboliserar livet, utan det var också konstitutivt för livet. Mordet innebar att livet skulle tas bort. Och det är vad förbudet mot blod är: En man kan inte låtsas att ha ett djurs liv, även om han dödar det för konsumtion. Många kommentatorer pekar på den rituella och hygieniska hälsan för att förbjuda blod. Men poängen är långt djupare. Andrew Linzey, professor i teologi vid University of Nottingham, pekar på följande tolkning av Guds ord till Noah och hans söner: Världen du bor i är skadad. Men Gud vred inte bort från dig. Gud har skapat ett nytt förhållande med dig, ett nytt förbund, trots allt ditt våld och ondska. En del av detta förbund är de nya reglerna för mat. Som tidigare förbjudet kan nu - under nya omständigheter - tillåtas. Du kan döda för att få mat. Men du kan bara döda om du kommer ihåg att livet du dödar inte är din egendom. [...] När du dödar vad inte är ditt - både djur och mänskligt liv - måste du komma ihåg att för varje liv du har dödat är du ansvarig inför Gud.

Tillåtelse att döda djur, som vi finner i Moseboken, är inte absolut. Dessutom vi har ingen rätt att döda djur. Vi har bara Guds tillåtelse att göra det, men under vissa förutsättningar. Denna bemyndigande gavs för mänsklig svaghet och den förväntade bristen på vegetabilisk mat.  Även om Bibeln känner igen dödandet av djur som ett faktum, kännetecknar detta faktum som ett tecken på att avvika från Guds ursprungliga plan för människan. I det här perspektivet kan vi också läsa andra gammalestamentliga restriktioner på dieter, som förbudet mot konsumtion av kött som förklaras som orent. Det handlar inte om ren ritualism eller bara vård, men att skapa en väg till det ursprungliga idealet, vilket är att gå ifrån att döda något djur. Även om idén att vegetarianism är hälsosammare än köttkonsumtion förekommer också i Bibeln.

Måste vi bli vegetarianer då? Kanske vi som äter kött gå vilse... 

Jesus älskar dig ändå, oavsätt om du äter kött eller är du vegan eller hör du till frukterianer ... För Honom slepar ingen roll vad du äter. "Guds rike är inte fråga om vad de äter och dricker utan av rättfärdighet, frid och glädje i den Helige Ande" (Rom 14:17). Det är också sant att kyrkan under sin existens konsekvent har upprätthållit respekten för vegetarism, men har avvisat försök att döma eller andligt diskriminera människor som konsumerar kött. År 340 bestämde synoden av Gangra att alla som dömde konsumtionen med hängivenhet och tro på kött och ansåg dem som saknade hopp om frälsning, skulle uteslutas från kyrkan (kanon 2).


    Sammanfattningsvis är det värt att nämna alla ord av St. Paulus, som i denna situation måste styras av varje kristen: "Och den som är svag i tro, hälsar hälsosamt dig, utan att argumentera för dina åsikter. En är av den åsikten att du kan äta allt, för det andra, svag, bara äta grönsaker. Den som äter förnekar inte den som inte äter, och den som inte äter fördömer inte den som äter; för att Gud nådigt tog det. (...) förstör inte Guds verk för mat! Det är sant att allting är rent, men det skulle vara ont om en man konsumerade den och sålunda orsakade en skandal "(Rom 14: 1-3).

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Witold ofm

jag är en katolsk präst och munk från Västerås som hör till s.t Franciskus av Assisi orden. Stiftsungdomspräst som samarbetar med bästa ungdomar i världen: Sveriges Unga Katoliker

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela