witoldofm.blogg.se

jag är en katolsk präst och munk från Västerås som hör till s.t Franciskus av Assisi orden. Stiftsungdomspräst som samarbetar med bästa ungdomar i världen: Sveriges Unga Katoliker

Jul, Jul, Jul och redan allt är slut....

Publicerad 2017-12-30 10:13:00 i Allmänt,

I år hade vi för den första gången Julmidnattsmässa redan kl 22.00.... Det var mycket lång söndag. Först valinga söndags mässor (om man kan säga att Eukaristin är en vanlig sak....) sedan på eftermiddagen har vi ätit tillsammans en Jul middag - polskt tradition. Vår kvällsmiddag bestod av 12 rätter (om räknas med smör) , tyvärr Jultomte har inte kommit strax efter men...  Efteråt varje en av oss åkte till sia platser för att fira Julmässan: f. Natan stannade i Västerås, br. Bononius åkte till systrarna i Falun och jag körde till Köping. 
under Juldagen utan firade av Eukaristin hade vi en gudtsjänst vid Julkrubban. Hela timmen sjung vi julsånger på olika språk. Det var verkligen myssig och fint liturgin!  
 
Dessa dagar som vi har just nu är mycket rika med alla slags av helighet och händelser. Nu har jag också min familjen på besök hos mig. Våra försmlingsmedlemmar bjuder oss till hem för att vi ska välsigna deras hushåll. 
Men egentligen varför firar vi Jul? Varför just 25 december?
 
Jul firas till minne av Jesu födelse. Jesu födelse var en stor händelse för hela mänskligheten. Gud blev människa. Jesus kom till världen för att frälsa människor. Jesu födelse var förutsagd. Han uppfyllde de hundratals profetior om Messias som finns i Gamla testamentet. Jesus bevisade med sitt liv, sina mäktiga gärningar, sin död och uppståndelse att han är Guds Son.
Jesu födelse firades inte under de första århundradena. På olika håll i världen firade man i stället vintersolståndet, som inföll den 25 december. Man firade att dagarna blev allt längre och ljusare - framför allt här i Sverige. På 300-talet när kristedomen blev statsreligion i det romerska riket bestämde man att Jesu födelse skulle firas den 25 december. I stället för att fira solen firaade man solens skapare. Jesus är det sanna ljuset som kom till vår mörka värld.
 
Det som gör mig mycket fundersamt är att strax efter Jesu födelse firar vi Stefanos - den första martyren; de oskyldiga barn som Herodes ville döda - martyrer och idag Tomas Becket - martyren från 11 hundratalet..... 
Varför jul glädje måste man avbryta på en gång med martyrfirandet?
 
Det där lilla barnet i krubban och det där mannen på korset är den samma person... Alltså det finns inte annan väg till himmelriket än genom korset. Jesus är alltid med oss, från vår födelse till dödstunden, det finns ingeting som är okänd för Honom. han är hela livet med oss. För Jesus finns inte halvmål, man kan inte följa Jesus för 50% Du kan vara Jesus vän eller hans fiende. Det som är svåraste - att vara reda till offer - t.o.m. den största offer - ge för Jesus sitt liv. 
Är jag redo till detta?    
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Witold ofm

jag är en katolsk präst och munk från Västerås som hör till s.t Franciskus av Assisi orden. Stiftsungdomspräst som samarbetar med bästa ungdomar i världen: Sveriges Unga Katoliker

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela